Legpuzzels zijn een ideaal tijdverdrijf en nog steeds een origineel cadeau voor jong en oud. Wie een legpuzzel maakt, ziet de schitterende afbeelding langzaam ontluiken. Je zoekt, je legt, probeert, wikt en legt terug. Tenzij het stukje dus past.. TOP! Bij spellenrijk is er een ruim aanbod aan diverse legpuzzels, zij bieden voor elk wat wils! Neem dus zeker even een kijkje op de website van spellenrijk wanneer je opzoek bent naar een legpuzzel.

De nostalgie van een legpuzzel gaat niet verloren 

In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw gingen bedrijven als Chad Valley en Victory in Groot-Brittannië en Einson-Freeman, Viking en anderen in de Verenigde Staten een uitgebreide serie van legpuzzels produceren. En zo voorzagen ze de behoefte naar sentimentele scenes, voedden ze het enthousiasme voor nieuwe technologieën in spoor en scheepvaart en ontwikkelden ze tevens nieuwe marketing strategieën. Een belangrijke strategie was om puzzels voor grote groepen mensen aantrekkelijk te maken, dus ook voor de ouderen. Een andere strategie was het reclame-oogpunt. Wanneer je iets kocht, kreeg je er een gratis puzzel bij. Maar in de Verenigde Staten werden puzzels pas echt populair met de introductie van de wekelijkse puzzel, geproduceerd in de warenvan de grote depressie, voornamelijk in deze periode groeide de vraag naar een legpuzzel enorm!

Anno 2019 kennen we de legpuzzel nog steeds van zoals het toen was. De typisch gevormde puzzelstukjes passen maar op een manier in elkaar, en als alles op de juiste manier gelegd, vormt de legpuzzel een complete afbeelding die je desgewenst zelfs in kunt lijsten en op kan hangen in je appartement. De typische afbeeldingen die je vaak tegen komt op een legpuzzel zijn schilderijen van de natuur zoals bergen en dorpjes, gebouwen zoals kastelen, puzzels met afbeeldingen van dieren, of bloemen, motoren, locomotieven, tropische stranden, landkaarten, sprookjes of abstracte, bizarre ontwerpen van steeds herhalende patronen. Het aspect van nostalgie doet het nog altijd goed bij de koper van een legpuzzel, echter nieuwere, modernere puzzels hebben allang een markt verworven. 

Wat voor effect geeft het maken van een legpuzzel?

Er zijn zoveel redenen waarom het maken van een legpuzzel goed is voor je geest. Voor iedereen is er een geschikte variant en voor iedereen is er genoeg reden om vandaag nog hiermee te starten. 

  • Het verbetert namelijk je geheugen. De linkerkant van onze hersenen is de analytische kant en de rechterhelft is de creatieve kant. Bij het maken van een legpuzzel heb je zowel het analytische als creatieve gedeelte nodig en gebruik je dus beide kanten van je brein. 
  • Ook verbetert het maken van een legpuzzel de motoriek. Veel kinderen hebben nog geen vaste hand en dat moeten ze dan ook nog leren. Dus: één en één is twee! Laat je kinderen een legpuzzel maken om zo ook hun motoriek te verbeteren. 
  • Het vergroot de productiviteit. Een legpuzzel, vooral wanneer deze meer dan 1000 stukjes heeft, is niet zomaar gelegd. Dat vergt nou eenmaal tijd en zet je brein en denkvermogen aan de slag. Vooral wanneer je ook nog eens een legpuzzel met veel kleine details hebt. 
  • Het is ergens ook een vorm van meditatie. Waar een legpuzzel de activiteit van onze hersenen activeert, help het aan de andere kant ook zeker te ontspannen. Alleen al door naar de puzzelstukjes te kijken, lijken onze hersenen al tot rust te komen. Zo kom je snel in een meditatieve staat terecht. 
Categories: Vrije tijd en Hobby