Ben jij al in staat tot het spelen van een jazz improvisatie? Als je muzieklessen neemt, dan zul je in beginsel natuurlijk gewoon leren om van blad te spelen. Dit is ook heel belangrijk, het is echt handig als je noten kunt lezen en goed van blad kunt spelen. Dit komt ook heel erg goed van pas als je samen met anderen gaat musiceren, helemaal als je goed prima vista kunt spelen, dan kun je echt in korte tijd met elkaar wat instuderen. Maar in de wereld van jazz is improvisatie eigenlijk onoverkomelijk, dit zal in nagenoeg alle stukken voorkomen. Als je niet weet hoe je dit aan moet pakken, dan heb je natuurlijk wel een probleem. Punt is dat heel veel muziekdocenten zelf niet heel erg goed zijn in improviseren. Velen zijn immers zeer klassiek opgeleid en hebben zich ook vooral in de klassieke muziek gespecialiseerd. Nu is klassiek echt een uitstekende basis, eigenlijk zou iedereen dit wel moeten leren, het is immers de basis waar onze moderne pop- en jazzmuziek uit voortgekomen is. Voordat je gaat leren hoe je met een jazz improvisatie aan de slag gaat, is het dan ook zeker goed om ervoor te zorgen dat je alle basisvaardigheden goed onder de knie hebt, net als de nodige theoretische kennis.

Wat moet je kunnen voor jazz improvisatie?

Sommige mensen denken dat het niet zo heel erg moeilijk is om een jazz improvisatie te spelen. Hoe ingewikkeld kan het immers zijn om zomaar wat noten achter elkaar te zetten? Het lijkt misschien heel eenvoudig, maar wie het wel eens geprobeerd heeft, weet dat dit toch eigenlijk best heel erg ingewikkeld is. Je moet namelijk rekening houden met verschillende zaken, zoals:

  • melodie
  • harmonie
  • ritme

Een goede jazz improvisatie laat jullie groep in het geheel beter uitkomen en om dat te bereiken, moet alles goed samen klinken. Je kunt dus niet zomaar wat willekeurige noten uit je instrument laten komen, maar je moet weten wat de anderen doen. Je moet muzieknoten spelen die passen bij de akkoorden die anderen laten klinken. Om dat te kunnen doen, moet je dus ook verstand hebben van toonladders en akkoorden, van welke noot bij welk akkoord past. Er komt, met andere woorden, dus ook veel theoretische kennis bij kijken. Pas als je dat hebt, als je weet hoe de harmonie werkt, kun je met de andere twee punten aan de slag die belangrijk zijn bij jazz improvisatie.

Goede lessen

Als je de basis van de harmonie, van hoe het geheel samen moet klinken, onder de knie hebt, dan komen het ritme en de melodie van de jazz improvisatie om de hoek kijken. Steeds noten van dezelfde lengte laten klinken heeft immers geen mooi effect, je zult variatie aan moeten brengen. Een lange noot bijvoorbeeld op laten volgen door een snel loopje. Zo zijn er dus echt heel veel zaken waar je om moet denken en dat maakt het spelen van een jazz improvisatie echt tot een uitdaging. Wil jij dit kunnen? Of wil jij gewoon je instrument beter leren kennen, je muzikale vocabulaire uitbreiden? Dan kun je terecht bij Franya Music. Zij bieden lessen aan voor instrumenten als piano, dwarsfluit en saxofoon en daarbij kun je bij hen niet alleen maar de basis leren, maar dus ook leren improviseren! Bij hun lessen houden zij altijd rekening met wat jij graag wilt leren, op die manier is de les voor jou altijd leuk en interessant. Op franyamusic.nl kun je meer lezen over de lessen op het gebied van jazz improvisatie die Franya Music jou kan bieden!

Lees meer…

Categories: Vrije tijd en Hobby