Toen ik een aantal jaar geleden op Zweden in vakantie was met mijn boot, viel me dit vies tegen. Ik had veel verhalen gelezen over de mensen die over het Göta Kanaal gevaren hadden en uiteraard wilde ik ook naar het Vättern toe om daar te gaan vissen. Iedereen schreef over

  • hoe geweldig dat is
  • hoe mooi
  • en hoe fantastisch het is om met de boot naar Zweden te gaan

Ze vergaten allemaal te vertellen dat dit niet kan zonder dieptemeter voor de boot. Het kanaal is namelijk bijzonder ondiep op bepaalde punten en in de meren liggen zandbanken en grote stenen. Toegegeven, ik had zelf meer informatie op moeten zoeken voordat ik vertrok met de boot – ik kan niet zomaar andere mensen, websites en brochures de schuld geven. Maar ik vond het zo zuur dat ik pas vier jaar later – vorig jaar – weer teruggegaan ben naar Zweden met een dieptemeter voor de boot. En ja, daar wordt het varen met een boot echt helemaal geweldig van. Zeker voor de mensen die willen vissen is het een absolute aanrader!

Wil je ook een dieptemeter voor de boot voor in Zweden?

Een dieptemeter voor een boot kopen is tegenwoordig erg makkelijk. Het vinden van een goede dieptemeter voor een boot waarmee je zowel weet waar je kunt varen als dat het vissen makkelijker gemaakt wordt, dat is een stuk lastiger. Daarom heb ik de tijd genomen om dit stuk te schrijven zodat ik mensen kan helpen die niet de negatieve ervaring willen hebben die ik in eerste instantie had. Een goede dieptemeter voor een boot kopen begint bij Sail360 (sail360.nl). Ik raad sterk aan om alleen zulke apparatuur te kopen bij de mensen die er echt verstand van hebben. Iedereen kan een webwinkel openen, maar alleen de experts kunnen je verder helpen wanneer je vragen hebt of problemen tegenkomt. Zeker in Zweden is dat namelijk lastig. Die mensen daar weten namelijk waar ze wel en niet kunnen varen en gebruiken vaak geen dieptemeter voor de boot tijdens het vissen omdat zij ‘trolling’ doen, oftewel vissend varen op de routes die zij kennen. Hoe beter je op de hoogte bent van de mogelijkheden voordat je vertrekt, hoe makkelijker het wordt om ook echt te genieten van je vakantie waarin je precies kunt doen wat je wilt doen.

Is mijn vakantie een aanrader?

Ik was in de nazomer in Zweden, toen het nog steeds belachelijk warm was. Dat betekent dat het druk is op het water, want Zweden is een gewild land voor de mensen die op vakantie willen met een boot. Toch is dat niet het punt waar ik de lezers op wil wijzen. Een dieptemeter voor een boot is geweldig, maar het afvaren van het Göta Kanaal wil ik afraden omdat je op die manier echt geen steek verder komt. Er zijn te veel bruggen, je moet overal tol betalen en mijns inziens staat er gewoon overal constant file omdat iedereen kiest voor deze route. Wil je lekker kunnen varen met je boot, een leuke vakantie hebben en het meeste halen uit je dieptemeter voor je boot, dan raad ik je aan om noordelijker te gaan. Idealiter nog ten noorden van Stockholm. Zelf heb ik een huisje gekocht in de buurt van Älvdalen waar ik makkelijk de boot kwijt kan en daarnaast ook nog eens leuke mensen ken. Daar is veel water, zijn veel mogelijkheden en het is er een stuk minder druk. Al is het natuurlijk nog maar de vraag hoe dat is wanneer iedereen dit gelezen heeft.

Categories: Vrije tijd en Hobby